Egy amatőr szakács receptjei.

2021. június 27. 19:09 - Broad

Spenótos Ricottával töltött Paccheri olaszos hús gombóccal.

Valamikor réges-régen egy messzi-messzi Galaxisban… ja nem, csak az USA-ban voltam Columbus OH városában, ahol elvittek egy Olasz étterembe – tudom az eredeti őshazához Italy nem sok köze van, csak nyomokban -, ahol felszolgáltak egy nagyobb átmérőjű csöves tésztát valami krémmel töltve és paradicsomszósszal leöntve. Akkor nagyon ízlett, de sokáig nem is foglalkoztam vele, de nem régen egy boltban láttam hasonló tésztát és jött az ötlet és elkezdődtek az előkészületek. A recept keresése közben azért kiderült, hogy Nápoly környékén is készítik ezt az ételt, igaz nem húsgombóccal tálalják. De ennyi szabadság megengedhető a mai világban már a gasztronómiában.   

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 16 nagy Paccheri tészta
  • 1–1/2 evőkanál oliva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma – apróra vágva
  • 4 bögre friss spenót
  • 340 gramm ricotta
  • 230 gramm mozzarella sajt reszelt
  • 115 gramm Parmesan sajt reszelve, plusz a felszolgáláshoz
  • 1 db nagyobb tojás  
  • 1 evőkanál friss bazsalikom
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 200 – 250 gramm fűszeres paradicsomszósz

 a húsgombóchoz: 

  • 0,5 kg darált hús
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 db kisebb fej hagyma – felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma – lereszelve
  • 2,5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 liter paradicsomlé vagy 2-3 dl sűrített paradicsom
  • bazsalikom, oregánó, rozmaring

Elkészítés:

A sütőt elő melegítem 190 C fokra, közben a tésztát megfőzöm al dente állagúra, ahogy a csomagoláson meg van adva. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon előmelegítem az olíva olajat. Amikor az olaj már kellően meleg hozzá adom a fokhagymát és folyamatos keverés mellet lepirítom, de óvatosan kell, hogy ne keseredjen meg. Ekkor mehet hozzá a spenót, és addig kell párolni, amíg el nem veszíti a zöld színét, ha megvan, akkor le kell venni a tűzről és kihűteni. Egy nagyobb edényben összekeverem a spenótot, ricottát, reszelt mozzarellát, reszelt parmezán sajtot, a tojást, a bazsalikomot és a sót, borsot. A paradicsomszósz felét egy jénai alján elterítem és bele kell rakom a ricottás krémmel megtöltött tésztákat. A tetején elosztom a maradék paradicsomszószt betakarom alufóliával és 25 percig sütőm. Ekkor le kell venni a fóliát és 10-15 percig visszarakni a sütőbe. Amikor kész, tálaláskor a tányéron a tetejét reszelt parmezánnal megszórjuk. Amíg sül a tészta elkészítem a húsgombócot. Egy edényben összekeverem a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, fűszereket, parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Amikor kész, kisebb gombócokat formázok belőle és bő, forró olajban kisütőm. Egy másik edényben a paradicsomot összefőzöm a fűszerekkel és besűrítem. A kisült húsgombócokat a paradicsom szószban megforgatom és egy kicsit összemelegítem.

168815153_3831064313595355_6657210038571778296_n.jpg

Amikor kész a tészta egy tányérra kirakom a megtöltött tésztát és mellé rakom a paradicsomos húsgombócokat és megszórom parmezán sajttal. 

169151798_3831079443593842_1741921706384782597_n.jpg

Szólj hozzá!
2021. június 17. 17:06 - Broad

Tex-mex chili con carne, ahogy mi szeretjük.

egy mexikói étel, ami nem is Mexikóból származik

Egy kisebb szünet után egy nagy vitákat kavaró étel receptemet osztom meg. Nagyobb vihart kavar, mint a lecsó, halászlé, pörkölt. Mert míg utóbbiakról, csak határon belül folyik a vita, - ki hogyan szereti, készíti el, honnan származik - az „eredeti” a Chili Con Carne-ról világszerte. Magyarországon is több verzió létezik, sokan próbálják csokival és/vagy fahéjjal mexikói étellé tenni, vagy az még rosszabb, amikor csemegekukoricával próbálják a mexikói származását igazolni, pedig… A neten komoly irodalom van az eredetéről, így én azzal nem is foglalkozom, hanem jöjjön az én receptem:

Chili con carne, ahogy mi szeretjük.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús – én lábszárból készítem újabban, de marha pofából sem volt rossz :D
  • 2 db nagyobb fej hagyma – apró kockára vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma – szintén apró kockára vágva
  • 1-2 darab zöld hegyes erős paprika – vagy chili paprika, ha éppen hozzá jutok
  • 1/2 evőkanál római kömény
  • 1/2 evőkanál tex-mex fűszerkeverék
  • 1 teáskanál chili por – én az élvezet kedvéért őrölt habanerot is szoktam adni hozzá.
  • 1 konzerv paradicsom – aprított
  • 2 konzerv vörös bab
  • 3 dl marha húsleves vagy alaplé
  • só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál olaj
  • tálaláshoz kukorica tortilla chips és reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felmelegítem az olajat, és megdinsztelem rajta a hagymát, hozzáadom a felkarikázott paprikát, fokhagymát, és ha már kellően megdinsztelődött hozzáadom a fűszereket – így jobban kiadják az ízüket – és alaposan elkeverem. 1-2 kavarás után mehet hozzá a hús, korábban darált marhahúst használtam, de olvastam, hogy eredetileg nagyon apróra vágott húst tettek bele és kipróbáltam, na! azóta nem használok darált húst sokkal jobb lett a végeredmény. Ha már a kellően elkevertem a húst a fűszeres, hagymás keverékkel hozzáadom a konzerv paradicsomot, majd a húslét és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús majdnem készre nem fő – ez a hústól is függ. Amikor kb. 90 %-os a hús puhulása, hozzá keverem konzerv babot és fedő nélkül főzöm tovább, hogy a felesleges lé elpárologjon. Amikor a hús megpuhult és a felesleges lé is elpárolgott késszé nyilvánítom az ételt.   

Újabban kukorica tortilla chipsszel és reszelt cheddar sajttal megszórva tálalom.

tex-mex.jpg

Szólj hozzá!
2021. február 27. 15:11 - Broad

Egészséges reggeli „Almás pités” zabkása

Ez most egy kicsit rendhagyó recept lesz, mivel ez nem egy klasszikus főétel lesz, hanem egy reggeli fogás. Szeretem nagyon az almás pitét, de nem lehet mindig azt enni, - gondolni kell a kilókra is -  de azért a fahéjas-almás ízt sem akartam teljesen hanyagolni, kellett egy helyettesítő dolog. Zabkását régebben is ettem reggelire, és az jutott az eszembe, hogy mi lenne, ha a zabkásához társítanám az almás pite ízét. És megszületett az alábbi recept.   

Hozzávalók:

zabkásához:

  • 50 gramm zabpehely
  • 200 ml tej
  • 200 ml víz
  • csipet só

ízesítéshez:

  • 1 db alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,5 evőkanál nádcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a cukrot, fahéjat, szerecsendiót alaposan elkeverjük. Amikor a cukor kezd karamelizálódni, hozzáadjuk a kis kockákra vágott megpucolt almát. Ezt is alaposan összekeverjük és egy kevés vízzel - 0,5 - dl felöntjük és addig főzzük, amíg az alma félig meg nem puhul. Közben a tej, víz keveréket felrakjuk egy olyan edénybe, amiben nem ég le. Amikor már forr, mehet hozzá a zabpehely és folyamatos keverés mellet főzzük 3-4 percig. Ekkor hozzákeverjük az almás keveréket. Újabb 3-4 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és 10 percig pihentetjük. Fogyaszthatjuk azonnal melegen vagy másnap reggelire hidegen.   

zabkasa.jpg

Szólj hozzá!
2021. február 23. 17:23 - Broad

Tradicionális Görög Moussaka – Egy finom íz Görögországból

Aki egyszer is kóstolta Görögországban eredeti görög Moussakát, az nem fogja elfelejteni azt a krémes, fűszeres finom ízt. Én így voltam vele, nagyon ízlett a moussaka és ezért itthon is megpróbáltam elkészíteni. Ismét az Interneten kezdtem el keresgélni a különféle recept oldalak között és rá kellett jönnöm, hogy a moussaka az a görögöknek, mint nekünk a lecsó. Nagyon sok módon készül – krumplival, krumpli nélkül, marhából, bárányból stb. -, túlzás nélkül mondhatom, hogy több tucat különféle recept található az Interneten. Itt jött segítségemre a korábbi írásomban szereplő görög oldal, én onnan választottam a receptet és azt készítettem el. A receptben két féle elkészítési mód van megadva a padlizsán előkészítéséhez, a tradicionális, hogy a padlizsánt olajban kell elősütni és van a lightosabb, amikor a padlizsánt sütőpapíron, megolajozva sütőben sütjük elő. Én már próbáltam mind a kettőt és nagy különbség nincs, a sütőben készült talán egy fokkal kevésbé lesz olajos, így könnyebb.     

Hozzávalók:   

Alap összetevők:

  • 6 db padlizsán
  • olaj

Húsos szósz:

  • 750 gramm darált hús, a legjobb a marha, de lehet pulyka, sertés, csirke
  • 2 db vöröshagyma (kockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (kockázva)
  • 1 db konzerv paradicsom (darabolt)
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 pohár vörösbor - száraz
  • só és bors
  • 1 babérlevél
  • olíva olaj

Besamel mártás:

  • 900 ml tej
  • 120 gramm vaj
  • 120 gramm liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 tojás sárgája
  • 100 gramm Parmezán sajt reszelt

 

Elkészítése:

  1. A padlizsánnak el kell távolítani a szárát, majd 1-2 cm vastag szeletekre kell vágni. Be kell sózni, majd papírtörlőn állni hagyni 1 órát.
  2. 1 óra múlva le kell itatni a felesleges nedvességet a padlizsánról, majd olajba kisütni. Ha kész ismét papírtörlőre kell rakni és az olajat leitatni róla.
  3. Hús szósz elkészítése. Egy nagyobb edényben olajat melegíteni, a hagymát megdinsztelni, hozzáadni a fokhagymát és a paradicsomszószt és összeforralni. Hozzá kell keverni a vörösbort és a darált húst. Összeforralni majd mehet hozzá a darabolt paradicsom, babérlevél, só, bors. Készre kell főzni.
  4. Besamel mártás elkészítése. Egy edényben fel kell olvasztani a vajat, hozzá kell adni lisztet. A melegített tejet hozzá kell keverni folyamatos keverés mellett. Ha jó állaga már a szósz le kell venni a tűzről és hozzá kell keverni a tojássárgáját, sót, borsot, szerecsendiót és a reszelt sajt felét.  
  5. Össze lehet rakni a moussakát. Egy nagyobb jénait ki kell kenni vajjal, majd a padlizsán felét elteríteni, majd mehet rá a húsos szósz fele, majd a padlizsán másik fele és a hússzósz maradéka. A tetején egyenletesen el kell osztania a besamel mártást.
  6. A tetejére rászórni a maradék reszelt parmezánt és a 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. egy órát sütni, amíg barna nem lesz a teteje. Meg kell várni amíg kihűl és akkor lehet szeletelni

 

moussaka.jpg

Szólj hozzá!
2021. február 12. 17:30 - Broad

Gasztrokalandozás az Afrikai kontinensen 1. rész.

Nigériai marha ragu /Nigerian Beef Stew/

Nem olyan rég felmerült bennem, hogy kisérkezetéseim során már jártam Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, de valahogy Afrika kimaradt. Elkezdtem keresgélni afrikai recepteket és a kutakodásom során találtam egy oldalt, amit egy Nigériai származású nő működtet. Az ételek között feltűnt egy recept – Mafe - Senegalese peanut stew – amiről még nagyon régen egy Gerald Durrell könyvben olvastam, de mivel nem volt itthon minden hozzá, kénytelen voltam egy másikat választani. De egyszer, remélem hamarosan, ki fogom próbálni a Szenegáli mogyoró ragut is. Az oldalon található receptek körül végül a nigériai marha ragura esett a választásom.       

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús
  • 6 db. szilva paradicsom, apróra vágva
  • 2 db. piros kaliforniai paprika, kockázva
  • 1/2 db. lilahagyma, kockázva
  • 1/2 db. lilahagyma, szeletelve
  • 2 db. erős paprika kockázva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 340 gramm paradicsompüré
  • 1 evőkanál só, plusz 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors őrölt
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál curry
  • 240 ml növényi olaj
  • 120 ml víz
  • 1/2 l marha húsleves

Elkészítés:

A marhahúst fel kell kockázni 3X3 cm kockára. Egy aprító gépbe 4 db. paradicsomot, a paprikát, a kockázott hagymát, az erős paprikát, a fokhagymát, a paradicsompürét, sóval és borssal víz hozzáadásával krémesre kell aprítani. Egy mélyebb edényben fel kell melegíteni az olajat, majd mehet rá a hagyma utána pedig a maradék paradicsom, szeletet hagyma, só és bors.  3-4 perces dinsztelés után mehet rá a hús, rozmaring, paprika, curry, és a húsleves. Alapos keverés után 10 percig forralni kell. Ezt követően ráöntjük a paradicsomos, paprikás fűszeres  szószt és mehet hozzá a babérlevél.  Fedjük le fedővel és főzzük, amíg a hús omlósan puha nem lesz.

nragu_1.jpg

Én párolt rizzsel és sült banánnal tálaltam, illetve én egy kis pluszt is raktam bele, volt itthon saját termesztésű trinidad moruga scorpion paprika /fagyasztóból/ és azt is belekevertem a szószba. Mivel nem volt itthon sütni való banán, sima friss banánt használtam, ami még nem kezdett el barnulni. A banánt megpucoltam, negyedeltem és vajon megsütöttem.

nragu_2.jpg

Szólj hozzá!
2021. február 02. 20:54 - Broad

Lamb Kleftiko / Αρνί Κλέφτικο / avagy Tolvaj bárány

Több alkalommal jártam már Görögországban és nekem nagyon megtetszett a Görög konyha és az ottani ételek íz világa. A Gyroson túl nagyon sok finom és változatos étel található ott. Mivel – sajnos – nem jutunk ki minden évben Görögországba, itthon próbálom pótolni az ízeket. Szerencsémre találtam egy autentikus Görög oldalt, ahol nagyon sok recept található. Nem olyan régen hozzájutottam egy bárányhoz és az első lapockákat elraktam, hogy majd megsütőm valahogy. Amikor kedvenc görög recept oldalamat nézegettem szembe jött velem ez a recept, amit muszáj voltam kipróbálni. Elsőre bonyolultnak tűnt az étel elkészítése, de végül nem is volt olyan bonyolult. Az eredeti recept sütőpapírt használ a sütéshez, én az egyszerűség kedvéért sütőzacskót használtam. Kóstolás után bátran merem ajánlani, a mustáros, citromos, boros, fűszeres pác olyan egyedi íz hatást produkál, amit érdemes megpróbálni. Sőt én már abban is gondolódom, hogy tarjából vagy csirke combból is ki fogom próbálni. De most jöjjön az eredeti bárány recept.    

img_20210131_143709.jpg

Hozzávalók:

  • 1–1,2 kg báránycomb (kicsontozva)
  • 2 db. kisebb hagyma
  • 2–3 db kaliforniai paprika (zöld, piros, sárga)
  • 4 gerezd fokhagyma (2 szeletelve, 2 egészben)
  • 2 evőkanál mustár
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál oregáno
  • 1/2 bögre olíva olaj
  • 1/2 bögre száraz fehér bor
  • 200 gramm kefalotyri vagy Graviera sajtot, ha nem jutunk hozzá, parmezánnal helyettesíthető
  • 5 db közepes krumpli
  • 1/2 paradicsom szeletelve
  • só és frissen őrölt bors
  • sütőpapír vagy sütőzacskó
  • madzag

Elkészítés:

  • A bárányhúst kb. 4x5 cm kockára kell vágni.
  • A hagymát pucolás után félbe kell vágni, majd utána 4 részbe.  A paprikákat 2-3 cm darabokra, 2 gerezd fokhagymát vékony szeletekre kell vágni.
  • A felkockázott húst és a zöldségeket egy nagyobb edénybe kell rakni, majd mehet hozzá az olíva olaj, a bor, és a citrom leve, a mustár, az egész fokhagyma, oregánó, só, bors.  Finoman összekeverjük, majd 2 órára érleljük hűtőben vagy akár egész éjszakára berakhatjuk a hűtőbe.
    img_20210131_104344.jpg
  • A pácolás után vegyük ki az edényt és rakjuk szobahőmérsékletre, majd adjuk hozzá a sajtot (2 cm hasábokra vágva) érleljük még és közben melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
  • A burgonyát pucolás után vágjuk 4 egyenlő darabra
  • A feldarabolt krumplit szórjuk meg sóval, oregánóval. Rakjuk a sütőpapírra vagy sütőzacskó aljába és szórjuk rá a szeletelt fokhagymát. Utána halmozzuk rá a hússal kevert zöldséget. A tetejére rakjuk rá a szeletelt paradicsomot. A sűtőpapirt vagy sütőzacskót kössük össze – a zacskót szurkáljuk meg pár helyen, hogy ne durranjon szét.

img_20210131_120610.jpg

  • Süssük a bárányt 1 óra 45 percig. Vágjuk szét a papírt vagy a zacskót és terítsük el a tartalmát, emeljük a sütő hőfokát 220 C fokra. Süssük addig a húst, amíg barnára nem sül, majd szedjük le a zöldséget és húst a krumpliról, majd a krumplit süssük tovább kb. 20 percig, amíg nem kap barnás színt.
    img_20210131_141526.jpg
  • Rakjuk vissza a krumplira a húst a zöldséggel és tálaljuk.
    img_20210131_143330.jpg

Szólj hozzá!
2021. január 31. 19:17 - Broad

Örökség nagymamámtól, pastasciutta, vagy ahogy ő mondta paszta suta.

Fettuccine tészta bolognai szósszal és parmezán sajttal.

Gyerekkoromban anyukám sokszor főzött egy általa paszta sutának nevezett ételt, amit ő az anyukájától tanult, aki fiatal lányként egy olasz családnál dolgozott cselédként az II. világháború alatt Pesten. A recept darált marhahúsból, majoránnából, hagymából, zeller zöldből, paradicsomléből és szárított vargányából állt, spagetti tésztával és reszelt trappistával. Mai eszemmel tudom, hogy a Bolognai spagetti nem létezik, de a fenti családi recept még így is sokkal jobb volt, mint az akkor kapható átlagos éttermi Bolognai.

Megörököltem a receptet és én is főztem a családi hagyomány szerint, egészen addig, amíg ki nem nyílt az Internet világa és nem lehetett keresgélni eredeti Olasz receptek között. Elkezdtem azok alapján elkészíteni a Bolognai szószt és már nem trappista, hanem parmezáni került rá és a tészta sem spagetti, hanem fettuccine.  

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús darálva
  • 2 db nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 1 liter paradicsomlé – házi, ha bolti sűrítmény, akkor kevesebb kell
  • bors, só, oregánó, bazsalikom, babérlevél /én rakok bele szárított vargányát is/ + egy csipet cukor
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • Fettuccine vagy Tagliatelle tészta
  • Parmezán sajt reszelve

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom egy nagyobb edényben az olíva olajon. Ha elérte a kellő állagot, hozzá keverem a lereszelt répát, apróra kockázott zellert, lereszelt fokhagymát. Elkeverem és hozzáadom a darált húst, majd a fűszereket. Amikor a hús már kifehéredett, hozzáöntöm a paradicsomlét rusztikus formák kedvelői aprított konzerv paradicsomot is adhatnak hozzá. Fedő alatt majdnem puhára főzöm a húst, majd leveszem a fedőt és a kívánt sűrűségűre főzőm a szószt. Közben kifőzöm a tésztát - érdemes betartani a zacskón lévő leírást, mert nem jó, ha túlfőzzük a tésztát – és lereszelem a parmezán sajtot. Érdemes kipróbálni a megszokott spagetti tészta helyett a Fettuccine vagy Tagliatelle tésztát, mivel jobban ragad hozzá a szósz, mint a spagettihez.

bolognai.jpg   

Szólj hozzá!
2021. január 29. 19:04 - Broad

Egy tradicionális francia étel találkozása a mezei nyúllal - rilette, avagy húspástétom.

Ha a megszokott vadpörkölt helyett valami mást is kipróbálnál.

Vadászként időnként hozzájutok mezei nyúlhoz, már próbáltam több féle módon elkészíteni, de valahogy nem volt az igazi. Még decemberben lőttem egy mezei nyulat, megnyúztam és kizsigereltem. A fagyasztóba nem fért be, de azonnal megfőzni, megsütni nem volt kedvem. Készítettem egy páclevet és beleraktam hadd érlelődjön, pácolódjon a hús. Mivel kint jó hideg volt kint, kiraktam az udvarra és kint is maradt. 3 hét után jutott eszembe, hogy most már kezdeni kellene vele valamit. Korábban csináltam már fácánból rilettét (húspástétomot), azt gondoltam nyúlból is jó lesz. Jó lett! Most már ez lesz a sorsa a mezei nyúlnak, ha sikerül újra hozzájutnom.

Hozzávalók:

  • 1 db mezei nyúl (nyúzva, zsigerelve) kb. 2-2,5 kg
  • 3 liter páclé (0,5 kg só, egy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 15-20 szem egész bors, 5-6 szem borókabogyó, felforralva és utána lehűtve)
  • 1 doboz sör – vagy 2-3 dl jó minőségű száraz fehér bor
  • 2 evőkanál zsír
  • frissen őrölt bors

Ha zöldségesen szeretnénk elkészíteni

  • 1 db sárgarépa
  • 1/4 cikkely zeller
  • 1 db hegyes-erős zöldpaprika
  • 1 fej hagyma szeletelve

Elkészítés:

A megnyúzott, kizsigerelt nyulat berakjuk egy edénybe és ráöntjük az előzőleg elkészített páclevet. 3 hétig hagyjuk – ha elég hideg az idő – benne. Ha eltelt az idő kivesszük a nyulat a pácléből, egy kis ideig hagyjuk szikkadni. Zsírral kikenünk egy mélyebb edényt – én kacsasütő edényt használtam – belerakjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és ráfektetjük a nyúl darabokat és ráöntünk 1 doboz sört. 160 C fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és fedő alatt addig sütjük, amíg a hús le nem csúszik a csontról. Az edényből kiszedjük a hús darabokat és a levet leszűrjük és kettészedjük zsírra és pecsenyelére. Eltávolítjuk az összes csontot, a húst és a zöldséget egy mélyebb edénybe rakjuk, bot mixerrel elkezdjük pépesíteni. A pecsenyelét apránként hozzáadjuk, amíg egy pépes krémet nem kapunk, szükség esetén a zsírból is adagolhatunk hozzá. Berakjuk az elkészült húskrémet egy mélyebb edénybe és a tetejére a sült zsírból öntünk, vagy kisebb adagokban fagyasztóba elrakhatjuk későbbi alkalomra.

Hűtőbe rakjuk és hidegen fogyasztjuk pirítóssal, paprikával, paradicsommal, lila hagymával.

rilette.jpg

 

Szólj hozzá!
2021. január 23. 14:44 - Broad

Kihagyhatatlan élmény kapszaicin függőknek!

Chilis tarja tex-mex konyha kedvelőinek.

Azzal kell kezdenem, hogy fogalma sincs, hogy van-e ilyen recept. Egyszer egy indiai étel elkészítése közben – később az eredeti indiai recept is felkerül – eszembe jutott, hogy mi lenne, ha indiai összetevőket tex-mex összetevőkre cserélném és így született meg ez az étel. Amikor először próbáltam ki, megcsináltam az eredeti indiai receptet is. Úgy gondoltam, hogy én leszek a kóstoló, de amikor készült az étel az illata meggyőzte a társaságot. Mivel az indiait már ismerték, mindenki az újdonságból szedett. A végén a chilis tarja gyorsabban el is fogyott, és azóta is az egyik nagy kedvenc. Főztem már csirkéből (comb), tarjából, de mindig nagy sikert arat. Most a tarja verziót osztom meg.

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja kisebb kockákra vágva
  • 2 közepes fej hagyma – apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma – vékony szeletekre vágva
  • 2 darab zöld-hegyes erős paprika vagy ha éppen hozzá jutok chili paprika – felkarikázva
  • 1 konzerv kockázott, hámozott paradicsom + paradicsomlé ha szükséges
  • 1 dl Sriracha chili szósz – kakas van a flakonon (van többféle is)
  • 1 teáskanál cukor
  • és a fűszerek: 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál chili, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 mokkáskanál koriander, 1 mokkáskanál oreganó, 1 mokkáskanál bors, só /vagy készen kapható tex-mex fűszerkeverék/
  • 1 mokkáskanál őrölt habanero – ez adja meg az kapszaicin érzést
  • 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felhevítjük az olajat, ha már elég forró hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Amint eléri a megfelelő állagot hozzákeverjük a felkarikázott zöldpaprikát és a szeletelt fokhagymát. Kb. 5 perc múlva hozzákeverjük a fűszereket és alaposan elkeverjük. Ez azért lényege, mert a forró olajban jobban kioldódnak a fűszerek ízei, de arra figyelni kell, hogy ne égjen meg. Ezt követően mehet hozzá a feldarabolt hús, alaposan átforgatjuk, hogy a húst teljesen bevonja a hagymás, fűszeres keverék. Ekkor mehet hozzá a Sriracha szósz és a felkockázott paradicsom. Ismét jól összekeverjük, és ha kevésnek tűnik a paradicsomon lévő lé – nem lepi el a húst – paradicsomlével kipótoljuk.  Fedő alatt majdnem készre főzzük, de az utolsó 10-15 percre le kell venni a fedőt és egy kicsit elpárolni a levét, hogy jó sűrű legyen a szaftja.

csilis1.jpg

Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk, de ha valakinek kedve van hozzá tortillával is fogyaszthatja.

2.jpg

Szólj hozzá!
2021. január 22. 17:19 - Broad

Kulináris élvezet a természetből - szarvas sonka.

Házi érlelésű, pácolt, füstölt szarvas sonka.

Vadászként sikerül hozzájutnom egy szarvas borjúhoz. Már régóta készültem, hogy ha szarvashús kerül a házhoz, akkor szarvas szalámit fogok készíteni. Ahogy bontottam a hátsó combokat az úgynevezett „fehérpecsenyét” sikerült egyben kiszednem és akkor jutott eszembe, hogy ebből akár füstölt sonka is lehetne. A második combnál, már tudatosan bontottam ki a fehérpecsenyét.

 A darabolás után alaposan bedörzsöltem pácsó és konyhasó keverékével és egy edényben hideg helyre raktam. Naponta megforgattam és a nyitott részeket többször bedörzsöltem a só keverékkel. 2 hét után alaposan lemostam, majd elkészítettem a páclevet és abban hagytam tovább érlelődni a húst. A páclében 3 hétig hagytam – fontos, hogy a páclé ellepje a húst teljesen -, majd alaposan lemostam és ráhúztam a sonkahálót.  Hagytam 1 napig a kinti hideg levegőn szikkadni, majd felraktam a füstölőre. Hideg füsttel füstöltem 3 napig, majd újra a kinti levegőn érleltem 4 hétig.        

Az érlelés után történt meg a felvágás. Mivel ez volt az első szarvas sonka, amit csináltam, így egy kicsit izgatott várakozással vágtam fel a sonkát és vágtam le az első szeletet. Az eredmény várakozáson felüli lett.

A hús enyhén füstös, fűszeres ízű volt, az állaga elmondhatatlan. Mint a vaj olvadt szét a számba, ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy minőségi fekete-erdő sonkát kóstol az ember.

Hozzávalók:

  • 2 db szarvas borjú fehérpecsenye – darabonként kb. 1,3 kg.

Sózáshoz:

  • konyhasó és pácsó keveréke – 1 kg konyhasó 10 dkg pácsó

 Páclé:

  • kilogrammonként 1 liter víz – jelen esetben kb. 3 liter
  • 0,5 kg konyhasó
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd foghagyma
  • boróka bogyó, babérlevél, egész fekete bors, szegfűbors, koriander (vagy kész sonkapác fűszerkeverék)

A vizet fel kell forralni a sót felkeverni és a többi hozzávalót is belekeverni, lehűteni, és ha már hideg, akkor ráönteni a húsra.

És a végeredmény:

szarvas_sonka.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása