A múltkori kirándulás után – térben és időben – maradunk Toszkánában. Remélhetőleg idén, még lesz fontosabb szerepe is az Olasz tájegységnek, de arról majd akkor.
A receptet a neten találtam és keltette fel az érdeklődését egy magyar oldalon. De engem nem hagyott nyugodni és rákerestem külföldi oldalon is.
Az eredeti recept, amit leírok csirkemellből készül, de éppen nem volt itthon, ezért filézett csirke felső combból készítettem el. Lehet, hogy jobb csirkemellből, de így is nagyon ízlett. Ennyi bevezető elég is lesz, jöjjön a recept.

Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell filé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- só, bors
- 2 evőkanál olíva olaj
a szószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 gramm kockázott paradicsom (télen konzerv)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1,5 dl habtejszín (min 30 %)
- 20 gramm reszelt parmezán
- 15 levél friss bazsalikom
Elkészítés:
Kezdjük azzal, hogy a csirkemelleket felszeleteljük vagy a csirkecombokat daraboljuk sóval, őrölt borssal, fokhagymaporral alaposan bedörzsöljük, ízesítjük. Közben egy serpenyőben, közepes lángon hevítsünk fel kevés olajat, ha már kellően forró, a csirkedarabokat megpirítjuk.

Ha aranyszínűek, vegyük ki a serpenyőből és rakjuk félre.

Ugyanebben a serpenyőben kb. 1 percig pirítjuk a lereszelt fokhagymát, hogy felszabaduljanak az ízek, és hozzákeverjük a paradicsomot.

. 2-3 percig kevergetés mellet összefőzzük és hozzáadjuk a tejszínt.

Adjunk hozzá, ha már elég sűrű a tejszín a parmezán sajtot és ha elolvadt mehetnek vissza a csirke darabok is.

Elkeverjük és legvégül a friss bazsalikomleveleket is hozzáadjuk és készre főzzük.

És máris készen áll a krémes toszkán csirke, hogy élvezzük!

Mi most penne tésztával készült, de ahány oldal, annyi féle körettel tálalják, rizs vagy tészta. A recept elkészítése után tovább kutattam más oldalakon is és találtam több variációt is, adnak hozzá mustárt, gombát, spenótot stb. legközelebb azokat a változatokat is kipróbálom.















 Mint sok más receptemet ezt a receptet is a neten találtam, érdekesnek tűnt, de sokáig nem volt bizodalmam kipróbálni, nagyon furcsának, szokatlannak tűnt az egész. Szalonnából főételt csinálni!? Aztán később a tévében is láttam a Bizarr ételek Andrew Zimmern-el sorozatban, amikor Hong-Kongban járt és akkor már úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Megvallva az igazat nem sikerült túl jól, a hús kiszáradt, az összes zsír kisült a szalonnából, rágós volt, a szósz meg úszott a zsírban. De nem arról vagyok híres, hogy feladjam, így hát újra nekiálltam. A héten a hentesnél akciós volt a bőrös sertéshús, de mire mentem a hasaalja szalonna elfogyott – abból van az eredeti recept –, de volt még nyers bőrös kolozsvári szalonna. Azt gondoltam az sem lehet rosszabb. Vettem is belőle gyorsan egy táblával és hétvégén el is készítettem ebédre. Jobban odafigyeltem a főzésre, sütésre és olyan lett – szerintem – mint amilyennek lennie kell. A bőr puha, a hús omlós és ragacsos.
Mint sok más receptemet ezt a receptet is a neten találtam, érdekesnek tűnt, de sokáig nem volt bizodalmam kipróbálni, nagyon furcsának, szokatlannak tűnt az egész. Szalonnából főételt csinálni!? Aztán később a tévében is láttam a Bizarr ételek Andrew Zimmern-el sorozatban, amikor Hong-Kongban járt és akkor már úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Megvallva az igazat nem sikerült túl jól, a hús kiszáradt, az összes zsír kisült a szalonnából, rágós volt, a szósz meg úszott a zsírban. De nem arról vagyok híres, hogy feladjam, így hát újra nekiálltam. A héten a hentesnél akciós volt a bőrös sertéshús, de mire mentem a hasaalja szalonna elfogyott – abból van az eredeti recept –, de volt még nyers bőrös kolozsvári szalonna. Azt gondoltam az sem lehet rosszabb. Vettem is belőle gyorsan egy táblával és hétvégén el is készítettem ebédre. Jobban odafigyeltem a főzésre, sütésre és olyan lett – szerintem – mint amilyennek lennie kell. A bőr puha, a hús omlós és ragacsos.










