Mostanában inkább a külföldi konyha receptjei között kalandoztam, ideje egy kicsit hazai vizekre evezni. Ha nyár, akkor paradicsom és paprika, ami egyet jelent nekem a lecsóval.
Lecsó, mindenkinek megvan a saját családi receptje, mindenkinek megvan a bevált módszere. Nem mindegy milyen sorrendben, milyen alakúra vágva, mivel egészítjük ki és milyen arányba használjuk az alapanyagokat.
Én nem akarom azt mondani, hogy ez a legjobb lecsó – bár nekem az – azt sem, hogy ez az igaz. Én csak megosztom azt a receptet, ami nekem és családomnak a legjobban bejön.
Én ezt az ételt csak bográcsban tudom elképzelni szabad tűzön, kell hozzá a fűst, nekem az adja meg a teljességet. El lehet készíteni konyhában, gáztűzhelyen is, de nekem soha nem lesz olyan, mint a bográcsban készült. Én saját készítésű szalonnával, kolbásszal készítem, ami már eleve megadja részben a fűszerezését, ízét így arányokat nem is írtam a fűszerekhez. Kóstolni kell, és ha valamit kíván még a lecsó, akkor még ízesítjük főzés közben. Például nekem most nem is kellett bele só, mert elég sós volt a szalonna. Ez a mennyiség nem egy alkalomra szól, hanem ebből kerül a fagyasztóba is, hogy majd télen is ehessük ezt a remek nyári ételt.
Hozzávalók:
- 6 kg paprika – mivel mi szeretjük az erőset PCR paprikából készítjük
- 3 kg vöröshagyma
- 2 kg paradicsom
- 0,5 kg füstölt szalonna
- 0,75 kg kolbász
- 1 fej fokhagyma
- só, bors, pirospaprika, piros arany
- két evőkanál zsír
Elkészítése:
Az első lépés az alapanyagok előkészítése, már csak akkor állók neki főzni a lecsót, amikor minden nyersanyag készen várja a felkészítést. A félbe vágom a paprikát kicsumázom, majd 1,5-2 cm széles csíkokra vágom. A vöröshagymát megpucolom és felkockázom. A paradicsomot forró vízbe mártom és lehúzom a héját, majd felnegyedelem. A szalonnát felkockázom, a kolbászról lehúzom a héját és felkarikázom, majd nagyjából megfelezem. Fokhagymát pucolás után vékony szeletekre vágom.
A bográcsba felkészítem a zsírt, amikor már kellően meleg beledobom a szalonnát. Ha már kellően kisült a zsírja, mehet utána a kolbász fele, a kolbászt nem sütőm agyon, csak egy kicsit megforgatom a forró zsírban. Mehet bele a hagyma, üvegesre párolom, majd megy utána a fokhagyma.
A fokhagymával csak összeforgatom és már szórom is rá a pirospaprikát, borsot.
Amikor a paprika kiadja a színét hozzákeverem a feldarabolt paradicsomot. Alaposan elkeverem és hagyom, hogy egy kicsit párolódjon a keverék.
Amikor a paradicsom már elég levet engedett, mehet hozzá a paprika, fakanállal átforgatom óvatosan és kisebb tűzön főzőm, amíg meg nem puhul a paprika.
Amikor már majdnem kész, hozzá keverem a maradék kolbászt. És már kész is.
Legfinomabb frissen kenyérre és egy kis száraz fehér boros fröccsel. De később télen, ki hogy szereti, kenyérrel, tarhonyával, rizzsel - egy kis sült csirke mell szelettel – vagy akár tojást ráütve emlékeztet a nyár és a napfény ízeire.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.