Vadászként sikerül hozzájutnom egy szarvas borjúhoz. Már régóta készültem, hogy ha szarvashús kerül a házhoz, akkor szarvas szalámit fogok készíteni. Ahogy bontottam a hátsó combokat az úgynevezett „fehérpecsenyét” sikerült egyben kiszednem és akkor jutott eszembe, hogy ebből akár füstölt sonka is lehetne. A második combnál, már tudatosan bontottam ki a fehérpecsenyét.
A darabolás után alaposan bedörzsöltem pácsó és konyhasó keverékével és egy edényben hideg helyre raktam. Naponta megforgattam és a nyitott részeket többször bedörzsöltem a só keverékkel. 2 hét után alaposan lemostam, majd elkészítettem a páclevet és abban hagytam tovább érlelődni a húst. A páclében 3 hétig hagytam – fontos, hogy a páclé ellepje a húst teljesen -, majd alaposan lemostam és ráhúztam a sonkahálót. Hagytam 1 napig a kinti hideg levegőn szikkadni, majd felraktam a füstölőre. Hideg füsttel füstöltem 3 napig, majd újra a kinti levegőn érleltem 4 hétig.
Az érlelés után történt meg a felvágás. Mivel ez volt az első szarvas sonka, amit csináltam, így egy kicsit izgatott várakozással vágtam fel a sonkát és vágtam le az első szeletet. Az eredmény várakozáson felüli lett.
A hús enyhén füstös, fűszeres ízű volt, az állaga elmondhatatlan. Mint a vaj olvadt szét a számba, ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy minőségi fekete-erdő sonkát kóstol az ember.
Hozzávalók:
- 2 db szarvas borjú fehérpecsenye – darabonként kb. 1,3 kg.
Sózáshoz:
- konyhasó és pácsó keveréke – 1 kg konyhasó 10 dkg pácsó
Páclé:
- kilogrammonként 1 liter víz – jelen esetben kb. 3 liter
- 0,5 kg konyhasó
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd foghagyma
- boróka bogyó, babérlevél, egész fekete bors, szegfűbors, koriander (vagy kész sonkapác fűszerkeverék)
A vizet fel kell forralni a sót felkeverni és a többi hozzávalót is belekeverni, lehűteni, és ha már hideg, akkor ráönteni a húsra.
És a végeredmény:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.