Egy amatőr szakács receptjei.

2021. június 17. 17:06 - Broad

Tex-mex chili con carne, ahogy mi szeretjük.

egy mexikói étel, ami nem is Mexikóból származik

Egy kisebb szünet után egy nagy vitákat kavaró étel receptemet osztom meg. Nagyobb vihart kavar, mint a lecsó, halászlé, pörkölt. Mert míg utóbbiakról, csak határon belül folyik a vita, - ki hogyan szereti, készíti el, honnan származik - az „eredeti” a Chili Con Carne-ról világszerte. Magyarországon is több verzió létezik, sokan próbálják csokival és/vagy fahéjjal mexikói étellé tenni, vagy az még rosszabb, amikor csemegekukoricával próbálják a mexikói származását igazolni, pedig… A neten komoly irodalom van az eredetéről, így én azzal nem is foglalkozom, hanem jöjjön az én receptem:

Chili con carne, ahogy mi szeretjük.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús – én lábszárból készítem újabban, de marha pofából sem volt rossz :D
  • 2 db nagyobb fej hagyma – apró kockára vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma – szintén apró kockára vágva
  • 1-2 darab zöld hegyes erős paprika – vagy chili paprika, ha éppen hozzá jutok
  • 1/2 evőkanál római kömény
  • 1/2 evőkanál tex-mex fűszerkeverék
  • 1 teáskanál chili por – én az élvezet kedvéért őrölt habanerot is szoktam adni hozzá.
  • 1 konzerv paradicsom – aprított
  • 2 konzerv vörös bab
  • 3 dl marha húsleves vagy alaplé
  • só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál olaj
  • tálaláshoz kukorica tortilla chips és reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felmelegítem az olajat, és megdinsztelem rajta a hagymát, hozzáadom a felkarikázott paprikát, fokhagymát, és ha már kellően megdinsztelődött hozzáadom a fűszereket – így jobban kiadják az ízüket – és alaposan elkeverem. 1-2 kavarás után mehet hozzá a hús, korábban darált marhahúst használtam, de olvastam, hogy eredetileg nagyon apróra vágott húst tettek bele és kipróbáltam, na! azóta nem használok darált húst sokkal jobb lett a végeredmény. Ha már a kellően elkevertem a húst a fűszeres, hagymás keverékkel hozzáadom a konzerv paradicsomot, majd a húslét és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús majdnem készre nem fő – ez a hústól is függ. Amikor kb. 90 %-os a hús puhulása, hozzá keverem konzerv babot és fedő nélkül főzöm tovább, hogy a felesleges lé elpárologjon. Amikor a hús megpuhult és a felesleges lé is elpárolgott késszé nyilvánítom az ételt.   

Újabban kukorica tortilla chipsszel és reszelt cheddar sajttal megszórva tálalom.

tex-mex.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr2116596908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása