Egy kisebb szünet után egy nagy vitákat kavaró étel receptemet osztom meg. Nagyobb vihart kavar, mint a lecsó, halászlé, pörkölt. Mert míg utóbbiakról, csak határon belül folyik a vita, - ki hogyan szereti, készíti el, honnan származik - az „eredeti” a Chili Con Carne-ról világszerte. Magyarországon is több verzió létezik, sokan próbálják csokival és/vagy fahéjjal mexikói étellé tenni, vagy az még rosszabb, amikor csemegekukoricával próbálják a mexikói származását igazolni, pedig… A neten komoly irodalom van az eredetéről, így én azzal nem is foglalkozom, hanem jöjjön az én receptem:
Chili con carne, ahogy mi szeretjük.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús – én lábszárból készítem újabban, de marha pofából sem volt rossz :D
- 2 db nagyobb fej hagyma – apró kockára vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma – szintén apró kockára vágva
- 1-2 darab zöld hegyes erős paprika – vagy chili paprika, ha éppen hozzá jutok
- 1/2 evőkanál római kömény
- 1/2 evőkanál tex-mex fűszerkeverék
- 1 teáskanál chili por – én az élvezet kedvéért őrölt habanerot is szoktam adni hozzá.
- 1 konzerv paradicsom – aprított
- 2 konzerv vörös bab
- 3 dl marha húsleves vagy alaplé
- só ízlés szerint
- 2-3 evőkanál olaj
- tálaláshoz kukorica tortilla chips és reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben felmelegítem az olajat, és megdinsztelem rajta a hagymát, hozzáadom a felkarikázott paprikát, fokhagymát, és ha már kellően megdinsztelődött hozzáadom a fűszereket – így jobban kiadják az ízüket – és alaposan elkeverem. 1-2 kavarás után mehet hozzá a hús, korábban darált marhahúst használtam, de olvastam, hogy eredetileg nagyon apróra vágott húst tettek bele és kipróbáltam, na! azóta nem használok darált húst sokkal jobb lett a végeredmény. Ha már a kellően elkevertem a húst a fűszeres, hagymás keverékkel hozzáadom a konzerv paradicsomot, majd a húslét és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús majdnem készre nem fő – ez a hústól is függ. Amikor kb. 90 %-os a hús puhulása, hozzá keverem konzerv babot és fedő nélkül főzöm tovább, hogy a felesleges lé elpárologjon. Amikor a hús megpuhult és a felesleges lé is elpárolgott késszé nyilvánítom az ételt.
Újabban kukorica tortilla chipsszel és reszelt cheddar sajttal megszórva tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.