Egy amatőr szakács receptjei.

2021. január 23. 14:44 - Broad

Kihagyhatatlan élmény kapszaicin függőknek!

Chilis tarja tex-mex konyha kedvelőinek.

Azzal kell kezdenem, hogy fogalma sincs, hogy van-e ilyen recept. Egyszer egy indiai étel elkészítése közben – később az eredeti indiai recept is felkerül – eszembe jutott, hogy mi lenne, ha indiai összetevőket tex-mex összetevőkre cserélném és így született meg ez az étel. Amikor először próbáltam ki, megcsináltam az eredeti indiai receptet is. Úgy gondoltam, hogy én leszek a kóstoló, de amikor készült az étel az illata meggyőzte a társaságot. Mivel az indiait már ismerték, mindenki az újdonságból szedett. A végén a chilis tarja gyorsabban el is fogyott, és azóta is az egyik nagy kedvenc. Főztem már csirkéből (comb), tarjából, de mindig nagy sikert arat. Most a tarja verziót osztom meg.

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja kisebb kockákra vágva
  • 2 közepes fej hagyma – apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma – vékony szeletekre vágva
  • 2 darab zöld-hegyes erős paprika vagy ha éppen hozzá jutok chili paprika – felkarikázva
  • 1 konzerv kockázott, hámozott paradicsom + paradicsomlé ha szükséges
  • 1 dl Sriracha chili szósz – kakas van a flakonon (van többféle is)
  • 1 teáskanál cukor
  • és a fűszerek: 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál chili, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 mokkáskanál koriander, 1 mokkáskanál oreganó, 1 mokkáskanál bors, só /vagy készen kapható tex-mex fűszerkeverék/
  • 1 mokkáskanál őrölt habanero – ez adja meg az kapszaicin érzést
  • 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felhevítjük az olajat, ha már elég forró hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Amint eléri a megfelelő állagot hozzákeverjük a felkarikázott zöldpaprikát és a szeletelt fokhagymát. Kb. 5 perc múlva hozzákeverjük a fűszereket és alaposan elkeverjük. Ez azért lényege, mert a forró olajban jobban kioldódnak a fűszerek ízei, de arra figyelni kell, hogy ne égjen meg. Ezt követően mehet hozzá a feldarabolt hús, alaposan átforgatjuk, hogy a húst teljesen bevonja a hagymás, fűszeres keverék. Ekkor mehet hozzá a Sriracha szósz és a felkockázott paradicsom. Ismét jól összekeverjük, és ha kevésnek tűnik a paradicsomon lévő lé – nem lepi el a húst – paradicsomlével kipótoljuk.  Fedő alatt majdnem készre főzzük, de az utolsó 10-15 percre le kell venni a fedőt és egy kicsit elpárolni a levét, hogy jó sűrű legyen a szaftja.

csilis1.jpg

Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk, de ha valakinek kedve van hozzá tortillával is fogyaszthatja.

2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr1316400574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása