Egy amatőr szakács receptjei.

2021. február 23. 17:23 - Broad

Tradicionális Görög Moussaka – Egy finom íz Görögországból

Aki egyszer is kóstolta Görögországban eredeti görög Moussakát, az nem fogja elfelejteni azt a krémes, fűszeres finom ízt. Én így voltam vele, nagyon ízlett a moussaka és ezért itthon is megpróbáltam elkészíteni. Ismét az Interneten kezdtem el keresgélni a különféle recept oldalak között és rá kellett jönnöm, hogy a moussaka az a görögöknek, mint nekünk a lecsó. Nagyon sok módon készül – krumplival, krumpli nélkül, marhából, bárányból stb. -, túlzás nélkül mondhatom, hogy több tucat különféle recept található az Interneten. Itt jött segítségemre a korábbi írásomban szereplő görög oldal, én onnan választottam a receptet és azt készítettem el. A receptben két féle elkészítési mód van megadva a padlizsán előkészítéséhez, a tradicionális, hogy a padlizsánt olajban kell elősütni és van a lightosabb, amikor a padlizsánt sütőpapíron, megolajozva sütőben sütjük elő. Én már próbáltam mind a kettőt és nagy különbség nincs, a sütőben készült talán egy fokkal kevésbé lesz olajos, így könnyebb.     

Hozzávalók:   

Alap összetevők:

  • 6 db padlizsán
  • olaj

Húsos szósz:

  • 750 gramm darált hús, a legjobb a marha, de lehet pulyka, sertés, csirke
  • 2 db vöröshagyma (kockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma (kockázva)
  • 1 db konzerv paradicsom (darabolt)
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 pohár vörösbor - száraz
  • só és bors
  • 1 babérlevél
  • olíva olaj

Besamel mártás:

  • 900 ml tej
  • 120 gramm vaj
  • 120 gramm liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 tojás sárgája
  • 100 gramm Parmezán sajt reszelt

 

Elkészítése:

  1. A padlizsánnak el kell távolítani a szárát, majd 1-2 cm vastag szeletekre kell vágni. Be kell sózni, majd papírtörlőn állni hagyni 1 órát.
  2. 1 óra múlva le kell itatni a felesleges nedvességet a padlizsánról, majd olajba kisütni. Ha kész ismét papírtörlőre kell rakni és az olajat leitatni róla.
  3. Hús szósz elkészítése. Egy nagyobb edényben olajat melegíteni, a hagymát megdinsztelni, hozzáadni a fokhagymát és a paradicsomszószt és összeforralni. Hozzá kell keverni a vörösbort és a darált húst. Összeforralni majd mehet hozzá a darabolt paradicsom, babérlevél, só, bors. Készre kell főzni.
  4. Besamel mártás elkészítése. Egy edényben fel kell olvasztani a vajat, hozzá kell adni lisztet. A melegített tejet hozzá kell keverni folyamatos keverés mellett. Ha jó állaga már a szósz le kell venni a tűzről és hozzá kell keverni a tojássárgáját, sót, borsot, szerecsendiót és a reszelt sajt felét.  
  5. Össze lehet rakni a moussakát. Egy nagyobb jénait ki kell kenni vajjal, majd a padlizsán felét elteríteni, majd mehet rá a húsos szósz fele, majd a padlizsán másik fele és a hússzósz maradéka. A tetején egyenletesen el kell osztania a besamel mártást.
  6. A tetejére rászórni a maradék reszelt parmezánt és a 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. egy órát sütni, amíg barna nem lesz a teteje. Meg kell várni amíg kihűl és akkor lehet szeletelni

 

moussaka.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr9316437082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása