Egy amatőr szakács receptjei.

2021. február 02. 20:54 - Broad

Lamb Kleftiko / Αρνί Κλέφτικο / avagy Tolvaj bárány

Több alkalommal jártam már Görögországban és nekem nagyon megtetszett a Görög konyha és az ottani ételek íz világa. A Gyroson túl nagyon sok finom és változatos étel található ott. Mivel – sajnos – nem jutunk ki minden évben Görögországba, itthon próbálom pótolni az ízeket. Szerencsémre találtam egy autentikus Görög oldalt, ahol nagyon sok recept található. Nem olyan régen hozzájutottam egy bárányhoz és az első lapockákat elraktam, hogy majd megsütőm valahogy. Amikor kedvenc görög recept oldalamat nézegettem szembe jött velem ez a recept, amit muszáj voltam kipróbálni. Elsőre bonyolultnak tűnt az étel elkészítése, de végül nem is volt olyan bonyolult. Az eredeti recept sütőpapírt használ a sütéshez, én az egyszerűség kedvéért sütőzacskót használtam. Kóstolás után bátran merem ajánlani, a mustáros, citromos, boros, fűszeres pác olyan egyedi íz hatást produkál, amit érdemes megpróbálni. Sőt én már abban is gondolódom, hogy tarjából vagy csirke combból is ki fogom próbálni. De most jöjjön az eredeti bárány recept.    

img_20210131_143709.jpg

Hozzávalók:

  • 1–1,2 kg báránycomb (kicsontozva)
  • 2 db. kisebb hagyma
  • 2–3 db kaliforniai paprika (zöld, piros, sárga)
  • 4 gerezd fokhagyma (2 szeletelve, 2 egészben)
  • 2 evőkanál mustár
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál oregáno
  • 1/2 bögre olíva olaj
  • 1/2 bögre száraz fehér bor
  • 200 gramm kefalotyri vagy Graviera sajtot, ha nem jutunk hozzá, parmezánnal helyettesíthető
  • 5 db közepes krumpli
  • 1/2 paradicsom szeletelve
  • só és frissen őrölt bors
  • sütőpapír vagy sütőzacskó
  • madzag

Elkészítés:

  • A bárányhúst kb. 4x5 cm kockára kell vágni.
  • A hagymát pucolás után félbe kell vágni, majd utána 4 részbe.  A paprikákat 2-3 cm darabokra, 2 gerezd fokhagymát vékony szeletekre kell vágni.
  • A felkockázott húst és a zöldségeket egy nagyobb edénybe kell rakni, majd mehet hozzá az olíva olaj, a bor, és a citrom leve, a mustár, az egész fokhagyma, oregánó, só, bors.  Finoman összekeverjük, majd 2 órára érleljük hűtőben vagy akár egész éjszakára berakhatjuk a hűtőbe.
    img_20210131_104344.jpg
  • A pácolás után vegyük ki az edényt és rakjuk szobahőmérsékletre, majd adjuk hozzá a sajtot (2 cm hasábokra vágva) érleljük még és közben melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
  • A burgonyát pucolás után vágjuk 4 egyenlő darabra
  • A feldarabolt krumplit szórjuk meg sóval, oregánóval. Rakjuk a sütőpapírra vagy sütőzacskó aljába és szórjuk rá a szeletelt fokhagymát. Utána halmozzuk rá a hússal kevert zöldséget. A tetejére rakjuk rá a szeletelt paradicsomot. A sűtőpapirt vagy sütőzacskót kössük össze – a zacskót szurkáljuk meg pár helyen, hogy ne durranjon szét.

img_20210131_120610.jpg

  • Süssük a bárányt 1 óra 45 percig. Vágjuk szét a papírt vagy a zacskót és terítsük el a tartalmát, emeljük a sütő hőfokát 220 C fokra. Süssük addig a húst, amíg barnára nem sül, majd szedjük le a zöldséget és húst a krumpliról, majd a krumplit süssük tovább kb. 20 percig, amíg nem kap barnás színt.
    img_20210131_141526.jpg
  • Rakjuk vissza a krumplira a húst a zöldséggel és tálaljuk.
    img_20210131_143330.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr1816413790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása