Vadászként időnként hozzájutok mezei nyúlhoz, már próbáltam több féle módon elkészíteni, de valahogy nem volt az igazi. Még decemberben lőttem egy mezei nyulat, megnyúztam és kizsigereltem. A fagyasztóba nem fért be, de azonnal megfőzni, megsütni nem volt kedvem. Készítettem egy páclevet és beleraktam hadd érlelődjön, pácolódjon a hús. Mivel kint jó hideg volt kint, kiraktam az udvarra és kint is maradt. 3 hét után jutott eszembe, hogy most már kezdeni kellene vele valamit. Korábban csináltam már fácánból rilettét (húspástétomot), azt gondoltam nyúlból is jó lesz. Jó lett! Most már ez lesz a sorsa a mezei nyúlnak, ha sikerül újra hozzájutnom.
Hozzávalók:
- 1 db mezei nyúl (nyúzva, zsigerelve) kb. 2-2,5 kg
- 3 liter páclé (0,5 kg só, egy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 15-20 szem egész bors, 5-6 szem borókabogyó, felforralva és utána lehűtve)
- 1 doboz sör – vagy 2-3 dl jó minőségű száraz fehér bor
- 2 evőkanál zsír
- frissen őrölt bors
Ha zöldségesen szeretnénk elkészíteni
- 1 db sárgarépa
- 1/4 cikkely zeller
- 1 db hegyes-erős zöldpaprika
- 1 fej hagyma szeletelve
Elkészítés:
A megnyúzott, kizsigerelt nyulat berakjuk egy edénybe és ráöntjük az előzőleg elkészített páclevet. 3 hétig hagyjuk – ha elég hideg az idő – benne. Ha eltelt az idő kivesszük a nyulat a pácléből, egy kis ideig hagyjuk szikkadni. Zsírral kikenünk egy mélyebb edényt – én kacsasütő edényt használtam – belerakjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és ráfektetjük a nyúl darabokat és ráöntünk 1 doboz sört. 160 C fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és fedő alatt addig sütjük, amíg a hús le nem csúszik a csontról. Az edényből kiszedjük a hús darabokat és a levet leszűrjük és kettészedjük zsírra és pecsenyelére. Eltávolítjuk az összes csontot, a húst és a zöldséget egy mélyebb edénybe rakjuk, bot mixerrel elkezdjük pépesíteni. A pecsenyelét apránként hozzáadjuk, amíg egy pépes krémet nem kapunk, szükség esetén a zsírból is adagolhatunk hozzá. Berakjuk az elkészült húskrémet egy mélyebb edénybe és a tetejére a sült zsírból öntünk, vagy kisebb adagokban fagyasztóba elrakhatjuk későbbi alkalomra.
Hűtőbe rakjuk és hidegen fogyasztjuk pirítóssal, paprikával, paradicsommal, lila hagymával.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.