Egy kedves ismerősömtől kaptam egy szép nagy sütőtököt. Azt sejtettük, hogy nem fogjuk megenni sütve egyszerre, ezért kellett valami megoldás, hogy ne vesszen kárba a tök. És ez lett belőle:
Tejszínes sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtők
- 1 fej vöröshagyma
- 20 gramm vaj
- 3 - 4 dl tejszín
- diónyi friss gyömbér
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt megmossuk, feldaraboljuk és 180 C fokon sütjük 1 órán keresztül légkeveréssel. Közben a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A gyömbért tisztítás után lereszeljük. Amikor a tők már megpuhult – villa próba – kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk, ha kihűlt a nem kellően megsült héjat eltávolítjuk az átsült héj belemehet a levesbe. A tököt bot mixerrel krémesre pépesítjük. Egy lábosban a vajat megolvasszuk és a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gyömbért, sót, borsot. Utána hozzákeverjük a pépesített tököt. Melegítés és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tejszínt és vízzel hígítjuk, amíg krémleves állagot nem érünk el, összeforraljuk, és ha szükséges bot mixerrel tovább krémesítjük még.
Tálalni pirított tökmaggal, parmezánnal és pirítóssal. Igény esetén tökmagolajjal meglocsolva.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.