Nem olyan rég felmerült bennem, hogy kisérkezetéseim során már jártam Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, de valahogy Afrika kimaradt. Elkezdtem keresgélni afrikai recepteket és a kutakodásom során találtam egy oldalt, amit egy Nigériai származású nő működtet. Az ételek között feltűnt egy recept – Mafe - Senegalese peanut stew – amiről még nagyon régen egy Gerald Durrell könyvben olvastam, de mivel nem volt itthon minden hozzá, kénytelen voltam egy másikat választani. De egyszer, remélem hamarosan, ki fogom próbálni a Szenegáli mogyoró ragut is. Az oldalon található receptek körül végül a nigériai marha ragura esett a választásom.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 6 db. szilva paradicsom, apróra vágva
- 2 db. piros kaliforniai paprika, kockázva
- 1/2 db. lilahagyma, kockázva
- 1/2 db. lilahagyma, szeletelve
- 2 db. erős paprika kockázva
- 6 gerezd fokhagyma
- 340 gramm paradicsompüré
- 1 evőkanál só, plusz 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors őrölt
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál paprika
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál curry
- 240 ml növényi olaj
- 120 ml víz
- 1/2 l marha húsleves
Elkészítés:
A marhahúst fel kell kockázni 3X3 cm kockára. Egy aprító gépbe 4 db. paradicsomot, a paprikát, a kockázott hagymát, az erős paprikát, a fokhagymát, a paradicsompürét, sóval és borssal víz hozzáadásával krémesre kell aprítani. Egy mélyebb edényben fel kell melegíteni az olajat, majd mehet rá a hagyma utána pedig a maradék paradicsom, szeletet hagyma, só és bors. 3-4 perces dinsztelés után mehet rá a hús, rozmaring, paprika, curry, és a húsleves. Alapos keverés után 10 percig forralni kell. Ezt követően ráöntjük a paradicsomos, paprikás fűszeres szószt és mehet hozzá a babérlevél. Fedjük le fedővel és főzzük, amíg a hús omlósan puha nem lesz.
Én párolt rizzsel és sült banánnal tálaltam, illetve én egy kis pluszt is raktam bele, volt itthon saját termesztésű trinidad moruga scorpion paprika /fagyasztóból/ és azt is belekevertem a szószba. Mivel nem volt itthon sütni való banán, sima friss banánt használtam, ami még nem kezdett el barnulni. A banánt megpucoltam, negyedeltem és vajon megsütöttem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.