Egy amatőr szakács receptjei.

2021. január 31. 19:17 - Broad

Örökség nagymamámtól, pastasciutta, vagy ahogy ő mondta paszta suta.

Fettuccine tészta bolognai szósszal és parmezán sajttal.

Gyerekkoromban anyukám sokszor főzött egy általa paszta sutának nevezett ételt, amit ő az anyukájától tanult, aki fiatal lányként egy olasz családnál dolgozott cselédként az II. világháború alatt Pesten. A recept darált marhahúsból, majoránnából, hagymából, zeller zöldből, paradicsomléből és szárított vargányából állt, spagetti tésztával és reszelt trappistával. Mai eszemmel tudom, hogy a Bolognai spagetti nem létezik, de a fenti családi recept még így is sokkal jobb volt, mint az akkor kapható átlagos éttermi Bolognai.

Megörököltem a receptet és én is főztem a családi hagyomány szerint, egészen addig, amíg ki nem nyílt az Internet világa és nem lehetett keresgélni eredeti Olasz receptek között. Elkezdtem azok alapján elkészíteni a Bolognai szószt és már nem trappista, hanem parmezáni került rá és a tészta sem spagetti, hanem fettuccine.  

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús darálva
  • 2 db nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 1 liter paradicsomlé – házi, ha bolti sűrítmény, akkor kevesebb kell
  • bors, só, oregánó, bazsalikom, babérlevél /én rakok bele szárított vargányát is/ + egy csipet cukor
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • Fettuccine vagy Tagliatelle tészta
  • Parmezán sajt reszelve

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom egy nagyobb edényben az olíva olajon. Ha elérte a kellő állagot, hozzá keverem a lereszelt répát, apróra kockázott zellert, lereszelt fokhagymát. Elkeverem és hozzáadom a darált húst, majd a fűszereket. Amikor a hús már kifehéredett, hozzáöntöm a paradicsomlét rusztikus formák kedvelői aprított konzerv paradicsomot is adhatnak hozzá. Fedő alatt majdnem puhára főzöm a húst, majd leveszem a fedőt és a kívánt sűrűségűre főzőm a szószt. Közben kifőzöm a tésztát - érdemes betartani a zacskón lévő leírást, mert nem jó, ha túlfőzzük a tésztát – és lereszelem a parmezán sajtot. Érdemes kipróbálni a megszokott spagetti tészta helyett a Fettuccine vagy Tagliatelle tésztát, mivel jobban ragad hozzá a szósz, mint a spagettihez.

bolognai.jpg   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr2416410660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása