Gyerekkoromban anyukám sokszor főzött egy általa paszta sutának nevezett ételt, amit ő az anyukájától tanult, aki fiatal lányként egy olasz családnál dolgozott cselédként az II. világháború alatt Pesten. A recept darált marhahúsból, majoránnából, hagymából, zeller zöldből, paradicsomléből és szárított vargányából állt, spagetti tésztával és reszelt trappistával. Mai eszemmel tudom, hogy a Bolognai spagetti nem létezik, de a fenti családi recept még így is sokkal jobb volt, mint az akkor kapható átlagos éttermi Bolognai.
Megörököltem a receptet és én is főztem a családi hagyomány szerint, egészen addig, amíg ki nem nyílt az Internet világa és nem lehetett keresgélni eredeti Olasz receptek között. Elkezdtem azok alapján elkészíteni a Bolognai szószt és már nem trappista, hanem parmezáni került rá és a tészta sem spagetti, hanem fettuccine.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús darálva
- 2 db nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db szárzeller
- 1 liter paradicsomlé – házi, ha bolti sűrítmény, akkor kevesebb kell
- bors, só, oregánó, bazsalikom, babérlevél /én rakok bele szárított vargányát is/ + egy csipet cukor
- 2 evőkanál olíva olaj
- Fettuccine vagy Tagliatelle tészta
- Parmezán sajt reszelve
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom egy nagyobb edényben az olíva olajon. Ha elérte a kellő állagot, hozzá keverem a lereszelt répát, apróra kockázott zellert, lereszelt fokhagymát. Elkeverem és hozzáadom a darált húst, majd a fűszereket. Amikor a hús már kifehéredett, hozzáöntöm a paradicsomlét rusztikus formák kedvelői aprított konzerv paradicsomot is adhatnak hozzá. Fedő alatt majdnem puhára főzöm a húst, majd leveszem a fedőt és a kívánt sűrűségűre főzőm a szószt. Közben kifőzöm a tésztát - érdemes betartani a zacskón lévő leírást, mert nem jó, ha túlfőzzük a tésztát – és lereszelem a parmezán sajtot. Érdemes kipróbálni a megszokott spagetti tészta helyett a Fettuccine vagy Tagliatelle tésztát, mivel jobban ragad hozzá a szósz, mint a spagettihez.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.