Feleségem, Ancsa sokat mesélte, hogy gyerekkorában többször ettek tepsiben sült kakast és ő nagyon szerette, nekem városi gyerekként nem volt szerencsém ilyen ételhez, kíváncsivá tett. Egyszer ismeretség útján hozzájutottunk 4 kg körüli kakashoz, így alkalom nyílt, hogy én is megismerkedjek az étellel. A kakast több részre szedtük szét, melle rántva lett, aprólékból leves készült, a combok pedig meg lettek sütve. Azt kell mondjam, hogy Ancsának igaza volt nagyon finom volt az elkészült étel, sikere volt nálam is. Azóta már több alkalommal elkészítettük és próbálkoztunk más hozzávalókkal is pl. édeskömény, de az alaprecept megmaradt.
Tepsis kakassült zöldségágyon.
Hozzávalók:
- 2 db kakascomb
- 2 db nagyobb krumpli
- 1/4 zeller – nagyobb zellerből
- 2 db kaliforniai paprika
- 4-5 fej gomba
- 2 db sárgarépa
- 5 gerezd fokhagyma
- 1-2 fej lilahagyma
- só, bor, chilipehely ízlés szerint.
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és közel azonos darabokra vágjuk. Egy mélyebb tepsit kikenünk olíva olajjal vagy korábban kisült baromfizsírral. A zöldségeket egyenletesen elosztjuk a tepsiben, megfűszerezzük sóval, borssal és chilipehellyel.
Ráhelyezzük a combokat is és azokat is megfűszerezzük.
A sütőt előmelegítjük 160 C fokra, a tepsit letakarjuk alufóliával és kb. 1 órát - vagy amíg a hús meg nem puhul - pároljuk. A képen szereplő kakas háztáji kakas és ahhoz mérten van az idő megadva, bolti csirkénél rövidebb idő is elég. Ha kellően megpuhult a hús levesszük az alufóliát és 180 – 200 C fokon légkeveréssel és vagy grillel addig sütjük, amíg ropogós nem lesz a bőre.
Tálalni a vele sült zöldséggel lehet.
Tapasztalataim alapján egy próbát megér. :D
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.