Egy amatőr szakács receptjei.

2021. június 27. 19:09 - Broad

Spenótos Ricottával töltött Paccheri olaszos húsgombóccal.

Valamikor réges-régen egy messzi-messzi Galaxisban… ja nem, csak az USA-ban voltam Columbus OH városában, ahol elvittek egy Olasz étterembe – tudom az eredeti őshazához Italy nem sok köze van, csak nyomokban -, ahol felszolgáltak egy nagyobb átmérőjű csöves tésztát valami krémmel töltve és paradicsomszósszal leöntve. Akkor nagyon ízlett, de sokáig nem is foglalkoztam vele, de nem régen egy boltban láttam hasonló tésztát és jött az ötlet és elkezdődtek az előkészületek. A recept keresése közben azért kiderült, hogy Nápoly környékén is készítik ezt az ételt, igaz nem húsgombóccal tálalják. De ennyi szabadság megengedhető a mai világban már a gasztronómiában.   

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 16 nagy Paccheri tészta
  • 1–1/2 evőkanál oliva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma – apróra vágva
  • 4 bögre friss spenót
  • 340 gramm ricotta
  • 230 gramm mozzarella sajt reszelt
  • 115 gramm Parmesan sajt reszelve, plusz a felszolgáláshoz
  • 1 db nagyobb tojás  
  • 1 evőkanál friss bazsalikom
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 200 – 250 gramm fűszeres paradicsomszósz

 a húsgombóchoz: 

  • 0,5 kg darált hús
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 db kisebb fej hagyma – felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma – lereszelve
  • 2,5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 liter paradicsomlé vagy 2-3 dl sűrített paradicsom
  • bazsalikom, oregánó, rozmaring

Elkészítés:

A sütőt elő melegítem 190 C fokra, közben a tésztát megfőzöm al dente állagúra, ahogy a csomagoláson meg van adva. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon előmelegítem az olíva olajat. Amikor az olaj már kellően meleg hozzá adom a fokhagymát és folyamatos keverés mellet lepirítom, de óvatosan kell, hogy ne keseredjen meg. Ekkor mehet hozzá a spenót, és addig kell párolni, amíg el nem veszíti a zöld színét, ha megvan, akkor le kell venni a tűzről és kihűteni. Egy nagyobb edényben összekeverem a spenótot, ricottát, reszelt mozzarellát, reszelt parmezán sajtot, a tojást, a bazsalikomot és a sót, borsot. A paradicsomszósz felét egy jénai alján elterítem és bele kell rakom a ricottás krémmel megtöltött tésztákat. A tetején elosztom a maradék paradicsomszószt betakarom alufóliával és 25 percig sütőm. Ekkor le kell venni a fóliát és 10-15 percig visszarakni a sütőbe. Amikor kész, tálaláskor a tányéron a tetejét reszelt parmezánnal megszórjuk. Amíg sül a tészta elkészítem a húsgombócot. Egy edényben összekeverem a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, fűszereket, parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Amikor kész, kisebb gombócokat formázok belőle és bő, forró olajban kisütőm. Egy másik edényben a paradicsomot összefőzöm a fűszerekkel és besűrítem. A kisült húsgombócokat a paradicsom szószban megforgatom és egy kicsit összemelegítem.

168815153_3831064313595355_6657210038571778296_n.jpg

Amikor kész a tészta egy tányérra kirakom a megtöltött tésztát és mellé rakom a paradicsomos húsgombócokat és megszórom parmezán sajttal. 

169151798_3831079443593842_1741921706384782597_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogracstolawokig.blog.hu/api/trackback/id/tr9016606222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy amatőr szakács receptjei.
süti beállítások módosítása